zondag 7 juni 2015

Gestoomde dumplings...

Iedereen kent ze wel of heeft ze weleens gegeten. Dumplings! 
Ik eet ze zo af en toe bij Nam Kee in Amsterdam. Oh my foodness! Wat is dat lekker zeg! 
Ik dacht dit wil ik ook thuis maken. Dus ik ben aan de slag gegaan. 
Dumplings kan je stomen, koken, sudderen, braden of bakken. Ik heb ervoor gekozen om ze te stomen. Ik heb een stoommand van mijn schoonmoeder gekregen met kerst en die wilde ik graag een keer gebruiken om daar dumplings in te maken. 
Dumplings zijn niet moeilijk te maken. Even geduld en je hebt echt iets waar je lekker van kan smullen. 

Ik heb mijn dumplings gevuld met gehakt, maar je kan natuurlijk variëren met heel veel soorten vlees, vis en groente. Ik zou het lekker vullen met wat jij lekker vindt. 

Wat heb je nodig:
  • 250 gram gehakt
  • gember (zo groot als je duim)
  • 4 bladeren chinese kool
  • 2 bosuitje
  • Gyoza vellen (om te stomen)
  • Soja saus
  • sesamolie
  • zout



En nu lekker aan de slag om de vulling van je dumplings te maken. Doe je gehakt in een kom, doe er 6 eetlepels water bij, dit zorgt ervoor dat je vulling niet hard wordt als het in het deeg zit.
Het stukje gember even schillen en raspen of heel fijn hakken. Dit doe je samen met 1 eetlepel sojasaus, 2 eetlepels sesamolie en 2 theelepels zout bij je gehakt. Dit lekker met elkaar mengen. 

Je Chinese kool lekker fijn snijden en goed wassen. Deze ga je heel even blancheren. Zodat het een beetje zacht wordt. Als je dit hebt gedaan, giet je het af en neem je een beetje fijngehakte kool tussen je beide handen en knijp je dit goed uit, zodat al het water eruit gaat. Je kool voeg je daarna toe aan je gehakt, dit doe je tot je alle kool bij het gehakt hebt gedaan. Daarna doe je de fijngehakte bosuitjes erbij. Dit goed met elkaar mengen tot dat alles lekker smeuiig is. 

Pak een voor een de vellen uit je pakje, anders worden ze te droog en gaan ze breken. Je kan ze ook onder een theedoek leggen zodat ze niet uitdrogen.

Leg je vel op je linkerhand. Met een lepel leg je de vulling in het midden van je vel. Hoeveel vulling, ligt aan jezelf, want als je er te veel in doet is  het moeilijker om te vouwen. 
Breng de randen naar elkaar toe en plak ze dicht. Als de randjes niet goed aan elkaar blijven plakken kan je het een beetje nat maken met water. 
Dit herhalen tot je door je vulling bent.

Ik heb een stuk bakpapier in mijn stoommand gedaan, anders blijft alles plakken. Let er wel op dat er gaten open blijven zodat er stoom doorheen kan komen. Ik heb beide trays gevuld met dumplings. 
Ik heb mijn wok pan gevuld met water ( je stoommand mag het water niet aanraken) en mijn stoommand erop gezet. 
Circa 20 minuten wachten en dan is het lekker tijd om er van te genieten. 

Pas wel op met je stoommand van het vuur te halen, want het wordt heel erg heet. 

Ik had een lekkere bouillon gemaakt om de dumplings erin te doen, maar hoeft natuurlijk niet. 


Eet smakelijk! 

P.S. Laat je creatieve geest het werk doen en maak er een feestje van. Koken is namelijk voor mij een klein feestje. 




3 opmerkingen:

  1. Ziet er goed uit! Ik wil al heel lang zelf dumplings maken :)
    Moeten ze langer als je het met kip doet?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Melina, bedankt voor je berichtje! Als je zeker wilt weten dat je kip gaar is kan je het het bakken.

    BeantwoordenVerwijderen